E-posta günümüzün iletişim standartları arasında üst sıralarda yer alıyor. Çoğu bilgisayar kullanıcısı en az bir e-posta hesabına sahipken, bazılarımız abartıp birden fazla hesabı idare etmek için çeşit çeşit istemci kullanabiliyor. Fakat yararları saymakla bitmeyen e-posta’nın zararları da oldukça fazla.
Bir kere yaşantınızın büyük bir bölümünü e-posta iletişimine ayırıyorsanız oldukça dikkatli olmalısınız. Çünkü e-posta hesabınıza gelen herhangi bir mesaj “zararlı bir içeriğe” sahip olabilir. Buradaki zararlı içerikten kastım virüs ya da trojan benzeri bir programcık değil. Gelen e-postanın içeriğinden bahsediyorum. Her ne kadar işe yarar içerikler ulaşıyor olsa da bir o kadar işe yaramayan e-postalar da mutlaka alıyorsunuzdur. Özellikle son zamanların popüler e-posta sahtekarlık yöntemlerinden birisi olan phishing’lere dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle dalgın bir anınızda bankanızdan gelmiş gibi görünen, oldukça güven verici bir dil ve içerik kullanılarak hazırlanmış bu e-postalara birçok kullanıcının kurban gittiğini zaman zaman dergi ve gazetelerde mutlaka okuyorsunuzdur.
İstediğiniz güvenlik önlemini alın, isterseniz dünyanın en iyi güvenlik aracını kullanın, şunu asla aklınızdan çıkarmamalısınız: Bir kısım iyi insanlar, diğer iyi insanların güvenliği için koruma programları üretirken; kötü insanlar da bu iyi insanları kandırmak için yeni araçları ve yöntemleri sürekli daha da ileri götürerek geliştiriyorlar. Onun için internette hangi işlemi yaparsanız yapın mutlaka “güven” kelimesini sürekli hatırlayın. Güvendiğiniz siteye girin, güvendiğiniz e-postadaki linke tıklayın, güvendiğiniz kişilerden gelen dosyaları kabul edin ve çalıştırın.
Yılın son PC World’ünün kapağını güvenlik konusuna ayırdık. Daha güvenli bilgisayar kullanımı ve internette sörf için yapılması için bilinmesi gerekenlere yer verdik. Ayrıca bu dosya konusu içerisinde yer alan, “Güvenli PC’ye Giden 10 Adım”da ise herkesin bilmesi ve uygulaması gereken noktaları sıraladık. Online bankacılık konusunda da dikkat edilmesi gereken konulara ve internetin karanlık köşelerinde nasıl sörf yapmanız gerektiğini yazı içerisinde bulabilirsiniz. İlginizi çekeceğini düşündüğüm bir diğer konu ise albenili görüntüleri ve gece kulüplerini andıran renkli ışıkları ile en kışkırtıcı kasalar. Yeni bir bilgisayar seçerken genellikle en önemsiz parça gibi davranılan kasaların önemini ve seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini Pamir ve Levent’in detaylı kasa testinde bulabilirsiniz.
Google’da ilk sayfada yer almak için yapmanız gerekenler ve bu işi yaptığını söyleyen firmalara para kaptırmadan bilinmesi ve yapılması gerekenleri ise Kıvanç kaleme aldı. Google’da gözü yüksekte olanların ilgiyle okuyacağını düşündüğüm bu yazı, internette bulunamayan ya da daha çabuk bulunmak isteyenlere oldukça faydalı olacaktır.
Herkese daha güvenli yeni bir yıl diliyorum.