Bazı insanlar dillerine sahip olamadıkları için yargılanırlar. Bazıları ise ellerine sahip olamadıkları için… Ama bazıları var ki onlar da “tık”lama suçlusudur. Şimdi, bu tıklama suçlusu ne demek? Günlük bilgisayar kullanımında bilgisayarda karşılaşılan birçok soru pencerelerinde “Evet” ya da “Hayır” gibi seçenekler yer alır. Bazen seçenekler “OK” gibi tekte olabilir. Özellikle internette sitelerde gezinirken bazen karşınıza birden bire soru soran pencereler açılır. Ben hiç görmedim ki bu yazıları okuyupta doğru olanı seçeneği işaretleyenini? Sanki bildiği bir şey gelmiş gibi hiç okumadan varsa “Evet” seçeneği yoksa “OK” seçeneğini rastgele olarak doğrudan tıklıyor. İşte bu tür kişiler “tık”lama suçlusu.
Ne var ki bu işte, sorulan soruya bir yanıt veriliyor diyebilirsiniz ancak kazın görünen bacağı hiçte böyle değil. Bu olayı söyle örnekleyelim: Diyelim ki bir arama sitesinde arama yaptınız. Herhangi bir konuda aklınıza takılan konu hakkında fikir edinmek için arama sonuçları listesinde size uygun olan bir sonuç sayfasına giderek bilgileri okumak ya da o sitenin hizmetinden faydalanmak istiyorsunuz.
Ancak o da ne? Siteye girdiğinizde karşınıza çıkan birçok soru, mesaj pencereleri çıkıyor. Siz de ister istemez bunları onaylayarak kapatıyorsunuz ve onlardan kurtulduğunuzu zannediyorsunuz. Siz kurtulduğunuzu zannedin, asıl bela daha yeni başlıyor. Aslında o okumadan onayladığınız şeyler, hiçbir işinize yaramayacak hatta size ve kişisel bilgilerinize zarar verecek türden bilgisayarınıza yüklenen programlar ya da programcıklar: Web tarayıcıyı her açtığınızda alakasız bir yere bağlanmak isteyen adresler, olur olmadık zamanlarda karşınıza çıkan reklamlar gibi…
Belli bir zaman sonra ise bu olaylar bir işkenceye dönüşüyor ve insan çıldırma noktasına ulaşıyor.
Peki bu durumdan kurtulma yöntemi yok mu? Tabii ki var. Öncelikle kullandığınız web tarayıcıyı değiştirmelisiniz. Internet Explorer, Windows’un hizmet paketleri ile beraber ne kadar güçlense (!) de bu koruma yeterli değil. Onun için size Firefox kullanmanızı öneriyorum. Internet Explorer’a göre artıları o kadar çok ki… Elinizde tuttuğunuz bu sayının ilerleyen sayfalarında Firefox’un yeteneklerini artıran eklentileri ile ilgili harika bir yazı okuyabilir. Emin olun ki programa olan hayranlığınız daha da artacaktır.
Bir diğer önlem de karşınıza çıkan her onaya, okumadan yanıt vermemeniz yani “tık”lamamanız. Bu işlem aynı imzanız gibidir. Bir belgeyi nasıl ki okumadan imzalamıyorsanız, bilgisayarınızda karşınıza çıkan soruları da okuyarak imzanızı atmalı yani “tık”lamalısınız.
Bir de dil sorunu mevzuu var. Eğer kullandığınız web tarayıcı anlamadığınız bir dilde ise, Firefox’un anladığınız dilde olan sürümünü kullanabilirsiniz. Türkçe sürüm ise bu ayki DVD’mizde denemenizi bekliyor.
Lütfen tıklamadan önce bir kez daha düşünün… sonucun ne kadar acı olacağını düşünmek bile istemeyeceksiniz.