Kategoriler
iPhone&iPad

iPhone’da daha uzun pil süresi

iOS 9 ile hayatımıza girecek olan birçok yeni özellik var. Bunları internet üzerindeki çeşitli kaynaklarda bulabilirsiniz. Ancak iPhone kullanıcılarının yıllardır en çok olmasını istediği ve şikayetlerin çok olduğu çok daha iyi bir pik performansı…

Diğer rakip akıllı telefonlarda da benzerlerine rastlanılan bir özellik iOS 9 ile telefonlarımızla buluşacak. Telefonunuz pil şarj düzeyi yüzde 20 seviyesine indiği zaman, bilindiği gibi bir uyarı ile iPhone bu durumu bize söylüyor. iOS 9’da buraya yeni bir seçenek eklenmiş durumda. Düşük güç modu… Bu özellik aktif hale getirildikten sonra telefonun ağ özelliklerinde ve performansında çeşitli kısıtlamalara gidiliyor. Böylece size fazladan bir kullanım şansı sunmuş oluyor.

Eğer isterseniz Ayarlar -> Pil seçeneğini kullanarak istediğiniz zaman bu “Düşük Güç Modu”nu açıp kapatmanız mümkün hale geliyor.

IMG_3006

Ben de bir test yapmak istedim. iPhone 6 Plus telefonumu tam olarak şarjını doldurduktan sonra düşük güç modunu aktif hale getirdim ve pil şarjım yüzde 1 kalana kadar bu şekilde kullandım. Sonuç bence oldukça tatmin ediciydi. Normalde 1 ile 1,5 gün gibi bir süre dayanan telefonum aşağıda da görüldüğü gibi 2,5 günden biraz fazla kullanım sunmuştu.

IMG_3008

iPhone’umdaki birçok uygulamanın (Facebook, Instagram gibi) bildirim mesajları kapalıdır. Arka planda uygulama çalışmasına müsade etmiyorum. Epostalarımı istediğim zaman kendim kontrol ediyorum. bu şekilde bir optimizasyonla 1 günü dolu dolu geçirebiliyorum. Ancak düşük güç modu başka ayarlamalar da yapıyor olmalı ki pil performansını oldukça güzel bir hale getiriyor.

Önemli Not: Bu testi iOS 9'un beta 2'si ile gerçekleştirdim. Beta 1'de bu özellikle neredeyse düzgün çalışmıyordu bile. Apple final sürümlerde çeşitli özelliklerde değişikliğe gidebiliyor. Bu durumu bekleyip göreceğiz.

Bu konuda yapılmış başka bir test göz atmak isterseniz buradan devam edebilirsiniz.

Kategoriler
Web Yazılım

21. yüzyıl becerilerinden birisi: kod okuryazarlığı

Bilişim dünyasında çalışan insanların, uzmanlık alanı ya da mesleği ne olursa olsun bir yazılım geliştiren ya da kodlama yapanların daha başarılı olduğu yönünde bir tez var. Bundan hareketle daha çocuk yaşta temel eğitimleri alırken bir de kodlama öğretilmesini destekleyen birçok proje mevcut.

Küçük yaşlarda başlatılan kodlama etkinlikleri çocukların algoritmik düşünme becerileri üzerine uygulamalar yaparak neden-sonuç ilişkleri kurarak problem çözme becerilerini geliştirilmesi sağlanıyor.

«Birçok insana göre, dijital devrim henüz başlamadı bile! Önümüzdeki 10 yılda büyük değişikliklere şahit olacağız. Herkesin kodlamayı öğrenmesinde fayda var.»
Eric Schmidt

Kod okuryazarlığının gelişmesi kapsamında Amerika’da başlatılmış ve sonra yaygınlaşmış en popüler projelerden birisi CodeDojo. 19 yaşındaki James Whelton ve Bill Liao’nun ortaya attığı CoderDojo’da, 7-18 yaş arası çocukların temel düzeyde HTML, CSS, JavaScript, PHP gibi teknolojiler öğretiliyor.

Bu konuda ülkemizde de bir şeylerin yapılıyor olması güzel. Ülkemizde ilk defa Beyoğlu Belediyesi tarafından başlatılan kod okuryazarlığı eğitimleri ile çocuklar sadece oyun oynamayı değil, oyun yapmayı da öğreniyor.

Çocuk ve gençlerin kendi başlarına veya tüm dünyadan arkadaşlarıyla birlikle etkileşimli hikayeler, oyunlar ve çizgi filmler programlayabilecekleri bir programlama dili ve online topluluk olan Scratch, MIT Media Laboratuvarlar’ının National Science Foundation desteği ile çocuklar için geliştirdiği bir programlama dili. Amaçları ise, 8 – 16 yaş arası çocukları/gençleri bilgisayar bilimleri için heveslendirmekmiş. Aşağıda tanıtım videosunu bulabilirsiniz. Video İngilizce ama sitenin Türkçe desteğinin olduğunu belirtelim.

Daha küçük yaştaki çocuklar için de bir proje geliştirmişler. İsmi ScratchJr. Detaylı bilgiyi ve programın kullanımını hakkında ipuçlarını web sitesinde bulabilirsiniz. iPad uygulamasını ise bu linkten indirebilirsiniz.

Bunlar gibi daha birçok sosyal sorumluluk, eğitim programı mevcut. Birkaç aramayla çok daha fazla oluşuma ulaşılabilir.

Kaynaklar:
  • http://webrazzi.com/2014/08/08/scratchjr-cocuklara-programlama-ipad-uygulamasi/
  • http://univera-ng.blogspot.com.tr/2013/03/kod-okuryazarlg-kavram.html
  • http://www.egitimdeteknoloji.com/21yuzyil-becerileri-kod-okur-yazarligi-ve-fll/
  • http://www.bthaber.com/devletin-basi-kod-yazdi
Kategoriler
Gündelik

Vazgeçemediğim kalem sevgisi

Kalemleri severim. Yazımın kötü olmasına rağmen, kağıt üzerine kalemle yazı yazmayı seviyorum. Cümleler başladığı güzellikte ve özende bitmese de kalem-kağıt tutkusundan vazgeçemiyorum.

Aman aman çokça kalemim ya da pahalı kalemlerim yok. Birkaç tane sevdiğim ve severek kullanmaya devam ettiğim kalemlerim var. Uzun zamandır benimle olan ve sürekli çantamda yer alan Rotring’in ilk nesil Tikky kalemimi ta lise dönemlerinden beri severek kullanıyorum. 0.7 mm uça sahip bu kalem en sonra 1996 yılında üretilmiş. Yerini Tikky’nin diğer serileri almış durumda. Bendeki kullanmak dolayı tutma yerinin hemen üzerinde olması gereken kırmızı halka (Rot-ring kırmızı halka) silinmiş durumda. Aynı şekilde cepe takmaya yarayan çengelin orada yazan uç kalınlığı yazısı da silinmiş durumda..

Bu kalemlerle ilgili başka bir hikaye okumak isterseniz bu adresten devam edebilirsiniz.

Yıllardır yanımda taşıdığım Rotring 1. nesil Tikky 0.7 mm versatil kalemim.

Birkaç tane de dolma kalemim var. Dolma kalem ile yazı yazmak gerçekten çok keyifli. Geçenlerde mürekkep siparişi vermek için internette dolaşırken dolma kalemlerle ilgili harika bir blog keşfettim. Dolma kalemle ilgili merak ettiğiniz her şey sitede çok güzel bir şekilde aktarılmış. Emin olun keyifle sitede gezecek bu eşsiz bilgilerden kesinlikle faydalanacağınızı söyleyebilirim.

Ali Bey’in blogunda gezinirken bir klasik keşfettim (Pilot 78G) ve eBay’den sipariş verdim. Sipariş elime geçince o kalemle ilgili de bir şeyler yazmak isterim.

Meraklısı için not: Pilot 78G ile ilgili daha fazla bilgi, tecrübe isterseniz http://yazmakkeyiftir.blogspot.fr adresini öneririm.

Kategoriler
Video

Pek Çok Okulun Öğretmediği Şey

Kategoriler
Internet Web

Mobil tarayıcılarda sorunsuz web siteleri

Birçok web sitesi var ve halen de birçokları yapılmaya devam ediyor. Ancak mobil dünya ya da mobil yaşam dediğimizde bir şeyler eksik olmuyor mu? Evet oluyor.. Web sitelerinin mobil cihazlar için uyarlanmış halleri…

Birçok gazete ve dergide ilanlara bakıyoruz, hepsinde ‘ayrıntılı bilgiyi web sitemizde bulabilirsiniz’ demesine rağmen cep telefonunuzdan bağlandığınızda aradığınız bilgiyi bulamıyorsunuz çünkü web sitelerinin mobil sürümlerine gereken özen gösterilmiyor.

Tabletler büyük ekranlarından dolayı paçayı bu işten bir parça sıyırıyor ancak akıllı telefonlar için optimize edilmemiş tıka basa multimedya dolu web sitesini görmek tam bir işkence halini alabiliyor.

Bu aşamada webmaster’ların işine yarayacak harika bir çözümden bahsedeceğim.  Siteyi hazırlarken aynı zamanda mobil sürümde sitenin nasıl görünebileceğini gösteren bir araçla tanıştırmak istiyorum sizleri…

Fotoğraf David Pett.. https://twitter.com/#!/pettpett/status/177467676980019201/photo/1

Adobe bu duruma ilaç olacak bir araç kullanıcılarına duyurdu. Henüz ‘laboratuvarda’ test aşamasında olan ama dileyen kullanıcıların test edebileceği uygulamanın ismi “Adobe Shadow“. Yaptığı iş ise bilgisayarınızdaki tarayıcınızda görüntülediğiniz siteyi mobil cihazınızda da o tarayıcıya uygun olarak görünteyebilmesi. Durum şöyle:

1. Önce uygulamayı (Mac ya da PC sürümleri mevcut) bilgisayarınıza indirin ve yükleyin, ücretsizdir.

2. Sonra mobil cihazınıza ilgili uygulamayı yükleyin ki bunlar da ücretsiz. (iOS ya da Android)

3. Bir de Chrome eklentisi mevcut. (Yükleyin)

Önce bilgisayarınızdaki uygulamayı çalıştırın. Sonra mobil cihazınızdaki uygulamayı çalıştırarak birbirlerini tanımasını sağlıyorsunuz. Bunu da Chrome eklentisi ile yapıyorsunuz. Tanıma işlemi sonrasında tarayıcınızda açtığınız web sitesinin vars mobil hali, yoksa kendisinin mobil cihazınıza anın geldiğini göreceksiniz. Üstelik bunun için bir refresh ya da bir yere tıklama yapmak zorunda değilsiniz. Aracın en büyük güzelliği aynı anda birden fazla mobil cihazla kullanıma imkan vermesi.

Aracın bir diğer güzelliği de mobil sürümler için CSS3 kullanan web sitelerinde tarayıcının “Öğeleri Denetle” özelliğini de mobil tarayıcınızda kullanabilmenize imkan vermesi.

Adobe Shadow’un nasıl çalıştığını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Adobe Shadow ile ilgili daha fazla bilgi almak için http://labs.adobe.com/technologies/shadow/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Son bir not olarak ürünün henüz beta aşamasında olduğunu hatırlatmak isterim.

Kategoriler
iPhone&iPad Video

Apple reklamları

Apple reklamlarını herkes bilir. Hele ki o meşhur 1984 reklamı… Ancak bundan sonra 1985 yılında yayınlanan bir reklam daha var ki olumsuz tepkilere neden olmuştu. Lemmings isimli bu reklam aşağıda, 1984 reklamından sonra izlenebilir.

Apple 1984 reklamı


Güncelleme: Video kullanım dığı kalmış.

Apple Lemmings reklamı

Apple reklamları son yıllarda da adından oldukça söz ettirdi. Eğer daha fazla Apple reklamı izlemek isterseniz gitmeniz gereken sayfalar şöyle:

Kategoriler
Internet

Yazlık 2011 model WordPress temaları


WordPress için yüzlerce hatta binlerce tema bulunuyor. Bunların çoğu ücretsiz olduğu gibi ücretli ve kaliteli temalar da bulmak mümkün. 20-30 dolar gibi bir fiyattan başlayıp içeriğine, işçiliğine, özelliğine göre birçok temaya basit bir Google araması ile ulaşmak mümkün.

Severek takip ettiğim sitelerden birisi webdesignerdepot.com. 2011 yazının en iyi WordPress temalarını bir araya getirmişler.. Buyrun bu adresten temalara göz atabilir, detaylara ulaşabilirsiniz.

Kategoriler
iPhone&iPad

App Store’da ülke değiştirme

iPhone ya da iPad sahibi iseniz mutlak bir Apple ID’niz vardır. Zaten Apple ID’niz olmadan iTunes üzerinden bir şey indiremiyorsunuz. iPhone ülkemizde yeni çıktığı zamanlarda App Store (Apple’ın uygulama dükkanı) Türkiye’de aktif olarak kullanılamıyordu. Yani Apple ID’nizde ülke olarak ABD ya da herhangi bir Avrupa ülkesi olmak zorundaydı. İşin zorluğu ise Apple’ın yazdığınız bilgileri kontrol etmesiydi. Yani kafanıza göre bir sallamasyon adres yazamıyorsunuz.

Apple ID’de Türkiye’yi seçme nedenlerinin başında tabii ki de kredi kartınızı kullanarak alışveriş yapmaya imkan vermesi geliyor. Yani ülke olarak ABD’yi seçip Türkiye’deki bir bankadan alınmış kredi kartını tanımlayamıyorsunuz. Yeni bir iPhone -ya da iPad- alıp yeni Apple ID tanımladığınızda Türkiye’yi seçtikten sonra ülke değiştirmek istediğinizde bu işin çok da kolay olmadığını göreceksiniz.

Soldaki resim Türkiye App Store, sağdaki ise ABD App Store..

Apple, ülkenizi ABD olarak seçtiğinizde Türkiye’den alınmış bir kredi kartını kullanmanızı kabul etmiyor. Ödeme seçeneğini değiştirerek istediğinizi kolayca yapabilirsiniz. Ödeme seçeneği olarak PayPal da ülke sınırlaması getirdiği için ödeme tipi olarak geriye tek bir seçenek kalıyor: O da hediye kartı seçeneği.. Hemen burada bir not düşelim. Hesabınızdan ülke seçeneğini kaldırdıktan sonra kredi kartsız olarak seçtiğiniz ülkeyi hesabınıza tanımlayabilirsiniz. Bu sitede nasıl yapılacağı konusunda detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Eğer hediye kartı seçeneğini kullanmak istiyorsanız, yani seçtiğiniz ülkeden ücretli uygulamaları satın almak istiyorsanız o ülkenin hediye kartını kullanmanız gerekiyor. Örneğimizden yola çıkarsak, Apple ID’nizdeki ülkenizi ABD yapmak istiyorsanız hediye kartınız da ABD’den alınmalı. Ancak bu hediye kartlarında offline bir sistem söz konusu. Yani online olarak kredi satın almak mümkün değil. Çünkü hediye kartı dediğimiz şey, bildiğimiz kazı kazan kartları gibi.. Kazıdığınız yerden çıkan kodu iTunes’da ilgili yere yazdığınızda hesabınıza kartın değeri kadar kredi yüklenmiş oluyor. Yani internet üzerinden alının bir hediye kartını sizin yerinize birisinin kazıması ve ilgili kodu size yollaması gerekiyor. Bu hediye kartları Amazon, eBay gibi internet sitelerinden satın alınabiliyor ama dediğim gibi kullanabilmek için kazınılan yerin altındaki kodu birisinin size yollaması gerekiyor. eBay’de bazı kullanıcılar bu işi yapıyormuş ama karşılıklı anlaşmak gerekiyor tabii…

www.zhljerry.com sitesinden satın alabileceğiniz tüm kartlar.

Ancak bu tür sitelerle uğraşmadan online olarak bu işi yapan bir siteden bahsetmek istiyorum: www.zhljerry.com sitesi iTunes hediye kartlarını online olarak size mailler gönderiyor. 10, 25, 50, 100, 150, 200 dolarlık hediye kartlarından satın almak istediğinizi çok küçük bir komisyon ödeyerek seçiyorsunuz, ödemeyi yaptıktan sonra kazındıktan sonra taranmış size ait olan hediye kartı e-posta ile adresine gönderiliyor. Sonra iTunes hesabınıza giriş yapıp “Redeem Code” linkini kullanarak gelen karttaki XX ile başlayan kodu hesabınıza ekleyerek krediniz yüklenmiş oluyor.

Size maille gönderilen linke tıklayınca böyle bir kart görüyorsunuz. XX ile başlayan kodu istediğimiz kod.

Birkaç kere bu siteden krediler satın aldım. Bir sıkıntı yaşamadım. Satın alma işlemi sonrasında hemen hemen hiç beklemeden hediye kartım hesabıma ulaştı. Hatta siteye ödemeyi de PayPal ile yapabiliyorsunuz.

Ülkenizi değiştirince bazı artıların olabileceği gibi bazı eksilere de sahip olacaksınız. Mesela sadece Türkiye uygulama dükkanında olan bir uygulamayı kuramayacaksınız. Aynı şekilde Türkiye’de olmayan uygulamaları de ABD dükkanından yükleyebileceksiniz. Örneğin Microsoft’un Bing uygulamasını Türkiye uygulama dükkanından yüklemeniz mümkün olmayacaktır.

Kategoriler
Web

Dünden bugüne web tarayıcılar

İnternete bağlanmak için en en büyük yardımcımız web tarayıcılarla ilgili hazırlanmış güzel bir infografik..

Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.
Kategoriler
iPhone&iPad

Tek elle iPad kullanmak

iPad’i tek elle tutarak kullanmak belli bir zaman sonra eziyete donusebiliyor. Ozellikle video izlerken kolunuzun agridigindan sikayetci olmussunuzdur. Bu durumdan rahatsiz olanlar icin bir urun gelistirmisler. iPad’in arkasina takilarak kullanilan stand ile iPad tek elle rahatlikla tutulabiliyor. Ayrica yukseltici gorevi gordugunden masaustunde de rahatlikla kullanilabiliyor.

Detayli bilgiyi www.freeonehand.com adresinden allabilirsiniz.